Peste treizeci de voluntari și în jur de 150 de copii s-au jucat cu jucăriile EduCastel la Racoș și Vârghiș. Projectul EduCastel, derulat de programul Castel în Transilvania a instruit voluntari în septembrie la Tălișoara, care au învățat despre metodologia acestor jocuri și jucării, după care le-au și încercat, împreună cu copiii locali.
Prin cele 12 jocuri și jucării, copii cu vârsta între 4-12 ani pot învăța despre clădiri monumente, perioade istorice, stil de viață, personalități istorice care fac parte din istoria bogată a castelelor transilvănene. Aceste jucării interactive oferă o modalitate de a învăța prin experimentare și participare directă.
Jucăriile vor fi folosite la evenimentele proprii ale programului Castel în Transilvania, în timp ce lucrăm în continuu cu proprietari și administrator ai castelelor cu scopul de a le duce la cât mai multe locații. Vom pune la dispoziția oricărui castel seturile actuale de jucării la cerere, și sperăm că în viitor, printr-o eventuală sponsorizare, vom realiza și mai multe seturi, pentru ca acele castele, unde se desfășoară activități tot timpul, să dispună de ele în mod permanent.
„Prin aceste jucării, familiile care se cazează la noi, se pot apropia mai mult de castele. Pe lângă faptul că funcționăm ca și hotel, încă de la început am avut scopul ca și comunitatea locală să cunoască acest castel, și în viitor ne dorim să organizăm mai multe zile deschise în acest scop, iar aceste jucării vor prezenta o atracție în plus”, consideră Rácz Lilla, proprietara castelului Daniel din Tălișoara.
Antal László, preotul reformat din Racoș spune că jucăriile EduCastel ajută copiii să își cunoască istoria. „Sunt jocuri speciale, de aceea și copiii, și adulții se pot bucura de ele, și copiii deja au întrebat, când ne vom juca din nou”, a mai spus preotul.
Fazakas Tünde Júlia, directoarea Școlii Generale Borbáth Károly din Vârghiș este de părere că elevii au învățat cu ajutorul jucăriilor fără să-și dea seama de acest lucru.