A cui este responsabilitatea de a ne păstra monumentele, castelele? Putem oare să le salvăm pe toate? Și cui aparține un castel?
Castelele din Transilvania, fiind în majoritate monumente de categoria A și B au o importanță națională și locală, însă atitudinea comunităților către aceste clădiri este de multe tipuri. Castelul, care odinioară a fost un element definitor al localității și împrejurimile în care se află, astăzi – cu câteva excepții – nu a reintrat în circuitul vieții de zi cu zi, de multe ori nu a găsit funcția ideală în conjunctura și în comunitatea dată. Deteriorarea de multe ori a devenit atât de rapidă, încât este nevoie de măsuri urgente, dacă dorim să realizăm apoi orice altceva.
Ce înseamnă revitalizarea, repunerea în circuitul cultural, turistic a unui castel? Ce provocări confruntă și ce posibilități au proprietarii de castele astăzi în România? Conferința Castel în Transilvania și documentarul web interactiv History is Our Story, care va fi lansat în cursul acestui an, abordă aceste întrebări și altele. Cu ajutorul experților invitați adresăm subiecte precum ce colaborări sunt necesare pentru revitalizarea unui castel, și de ce sunt importante conacele și castelele transilvănene. Discutăm despre problema complexă a castelelor, și prezentăm câteva exemple concrete care atestă că există nevoia, dar și posibilitatea să facem ceva cu acest patrimoniu important ce reprezintă castelele.
Revenim în curând cu programul detaliat.
Participarea la conferință este gratuită. Vă rugăm să semnalizați intenția de participare achiziționând un bilet gratuit de pe eventbrite.com: https://www.eventbrite.com/e/kastely-erdelyben-konferenciaconferinta-castel-in-transilvania-tickets-73561421191
Vă așteptăm cu drag!
Conferința este organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).