Castelul Pogány, Păclișa
  • Codul din lista monumentelor:
  • HD-II-a-A-03402
  • Adresă:
  • comuna Totești, satul Păclișa
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Din păcate datele istorice despre construirea castelului sunt insuficiente. Castelul fără valori artistice remarcabile a fost omis de istoricii de artă. Sunt doar prezumţii ca imobilul a aparţinut familiei Pogány din Clopotiva în secolul al 19-lea. Cei mai probabili proprietari au fost Pogány György sau fiul său, Pogány Károly.

György a fost încă student în anii 1830 la Aiud, dar înainte de revoluţia din 1848 a devenit deja subprefectul comitatului Alba de Jos. În anul 1847 György a fost cel care a capturat-o pe Varga Katalin, conducătoarea mișcărilor minerilor din Munții Metaliferi. În 1858 a devenit președinte a tribunalului, iar din anul 1961 a fost prefectul comitatului. Fiul său, Károly (1848-1925) s-a născut la Aiud, și-a făcut studiile de bază în orașul său natal, după care a studiat la Facultatea de Drept din Budapesta. În perioada 1875-1901 a fost de mai multe ori deputat în Parlament.

Castelul de două etaje, cu turn de colţ și cu mansardă este situat pe un teren de 18 hectare, în centrul unui parc amenajat în cea de a doua parte a secolului al 19-lea. Parcul este traversat de un pârâu, iar în apropierea castelului este un mic iaz de pește. Clădirea - cu plan de construcţie de formă neregulată - a fost construită evident în mai multe etape: probabil o parte a clădirii, care fuseseră construit în secolul al 18-lea, a fost refolosită și completată la sfârșitul secolului al 19-lea, și prin această transformare și-a primit forma de astăzi. După procesul de naţionalizare, castelul a devenit sediul unui centru de reabilitare pentru copii cu handicap. Ultimele lucrări de renovare (renovare parţială) au avut loc în anii 1990, dar ar mai fi nevoie de renovări suplimentare.

Imobilul a fost restituit descendetului familiei, lui Pogány György, care are domiciliul în Aiud.

 

 

Cum ajungeți aici?