Castelul Lázár, Sărata
  • Codul din lista monumentelor:
  • BN-II-m-B-01695
  • Adresă:
  • SĂRATA nr. 204
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Înainte de naționalizare, a ajuns în posesia familiei Vass, iar după un timp l-au numit moștenitor pe Liviu Teofil Somesan, persoană care a avut grijă de un membru mai în vârstă al familiei. În prezent, clădirea, restituiră familiei Vass și lui Teofil Somesan, este de vânzare.

Informațiile despre clădirea castelului Sombory-Lázár sunt contradictorii: unele surse precizează că acest castel a fost construit în 1835, de către Sombory János, venit aici din Zimbor, județul Sălaj, și soția sa, Tholdy Rozália, care nu au avut copii, prin urmare proprietatea a fost moștenită de Sombory Irma, nepoata lui János. Aceeași sursă menționează că familia Lázár, din Lăzarea, a ajuns în această zonă în sec. XIX, atunci când moștenitoarea Sombory Irma s-a căsătorit cu contele Lázár Imre. Alte surse spun că acest castel de azi este defapt un castel construit la începutul secolului XX, la comanda contelui Lázár Imre și Sombory Irma.

Castelul cu forma de U în plan a fost construit în stil neoclasic. Fațada principală este accentuată de două rezalite de colț, dintre care cea dinspre nord este etajată, astfel dând impresia că ar fi un turn de colț. La etaj, colțurile clădirii și ferestrele sunt accentuate de către pilaștri cu capitel compozit, iar la parter, din dorința obținerii aceluiaș efect, s-au utilizat striații simple în relief. Axul central al fațadei principale conține un portic cu stâlpi și timpanon, pe a fărui fronton se pot observa și azi rămășițele blazonul dublu al familiei.

Nivelul inferior conține unsprezece camere, iar etajul are două camere. Odinioară, în spatele clădirii era un parc imens, astăzi însă nu mai sunt decât câțiva copaci în fața castelului. După naționalizare, castelul s-a utilizat mai întâi de către compania de cale ferată, iar apoi de către școala generală din localitate. Mai târziu, clădirea a găzduit Curtea de Apel al județului Bistrița. În anii 70 a fost extinsă, prin adăugarea unei aripe care conținea o bucătărie și zonă de luat masa.

 

Cum ajungeți aici?