• Conacul, cu coloanele în rezalit, prezintă o combinație interesantă între pridvorul cu arcade și terasă deschisă. Frontonul deasupra coloanelor amintește de stilul rococo. În centrul fațadei laterale, cele două aripi marginale ale clădirii închid o terasă deschisă.

  • În prezent, clădirea găzduiește biblioteca comunei. Pe zidul acesteia se află o placă memorială a lui Pünkösty Gergely, maiorul care a desființat iobăgia în Transilvania.

  • Castelul din Zau de Câmpie, construit între 1908 şi 1912, e unul dintre castelele istoricizante târzii, care nu au mai urmărit caracteristicile unui singur stil istoric, deoarece la amurgul istorismului arhitecţii au îmbinat diverse forme istorice, în cazul nostru cele neogotice şi neoromanice. În ceea ce priveşte planimetria şi organizarea spaţiului, castelul din Zau de Câmpie corespunde pe deplin programului Asociaţiei Maghiare de Ingineri şi Arhitecţi din 1907, care a încercat să formuleze normele unui castel ideal în epoca respectivă.

  • Construcția castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor și Dégenfeld-Schönburg Emma. Original, castelul era prevăzut cu un acoperiș cu două ape, însă acesta a fost modificat în stil romantic în 1914.

  • Cetatea care se află azi la Gilău cel mai probabil a fost construită în secolul al XV-lea. Castelanul acesteia se menționează pentru prima dată într-un document din 1439.

  • Clădirea simplă, cu formă în plan dreptunghiulară are un acoperiș în două ape, țeșit. Intrarea principală se află pe fațada principală, iar deasupra acesteia s-a construit un balcon susținut de patru coloane, care se poate accesa prin camera reprezentativă de la etaj.

  • La începutul anilor 1890, baronul Szentkereszty Béla, comitele suprem al comitatului Trei Scaune a efectuat alte modificări asupra clădirii: în urma acestor lucrări, castelul și-a căpătat aspectul de azi. Ultimul proprietar al castelului a fost baronul Szentkereszty Béla.

  • Conacul Fráter Béla a fost construit la începutul secolului XIX, în stil clasicist.