Meeting Castel în Transilvania

Grupul PONT organizează o conferință despre rolul economic și social al castelelor, la Arcuș, județul Covasna în 22 aprilie 2017 începând de la ora 9:30. Partenerul evenimentului este Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna.

La eveniment vor fi prezentate realizările proiectului Castel în Transilvania, Coaliția Castel în Transilvania, precum și activitățile care urmează să fie implementate. În același timp, colaboratorii Grupului PONT, împreună cu experții în turism, legislație, economie, proiecte și istorie de artă în cadrul proiectului vor prezenta modelele de dezvoltare pentru castelul Daniel din Vârghiș și castelul Sükösd-Bethlen din Racoș. Modelele de dezvoltare vor fi elaborate pe baza ideilor propuse de 37 de tineri în cadrul taberei CASTEL FORMULA organizată în decembrie 2016.

Conferința este gratuită și deschisă tuturor. Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să se înregistreze completând următorul formular online: https://goo.gl/pluR6D

Starea tehnică a ambelor castele este bună, dar acestea nu au nicio funcție la moment. Pentru a identifica funcțiile care pot fi îndeplinite de aceste două castele, am lansat inițiativa Castel în Transilvania – modele de dezvoltare: Vârghiș și Racoș, în cadrul căreia în decembrie 2016 am organizat tabăra CASTEL FORMULA la Tălișoara, cu participarea a 37 de tineri care au elaborat idei creative pentru posibilele funcții care pot fi îndeplinite de cele două castele. Aceste castele pot funcționa în viitor în viziunea tinerilor ca și centre culturale, de turism, de divertisment sau de recuperare, dar pot găzdui și școli de meșteșuguri tradiționale sau tabere de tineret. Pe baza acestor idei, și prin implicarea unor experți, până la sfârșitul lunii aprilie 2017 vom elabora planuri de sustenabilitate pe termen lung pentru cele două carele care vor fi prezentate publicului în cadrul conferinței.
 

 

Grupul PONT a lansat un proces strategic de anvergură în martie 2015 prin proiectul „Castel în Transilvania – strategie și modele de dezvoltare”. Scopul programului „Castel în Transilvania” este crearea unei rețele, abordări strategice și viziuni pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social al castelelor din Transilvania prin intermediul unor metode de planificare locală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare restaurării, punerii în funcțiune și prin crearea unei rețele de informare și de experți din domenii cu rol important în atingerea sustenabilității acestui segment al patrimoniului cultural construit. Ca un rezultat al acestui demers, în iunie 2016 s-a realizat Strategia Castel în Transilvania, un document care oferă modele și soluții sustenabile de dezvoltare pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania. Implementarea strategiei este la fel de importantă ca realizarea documentului în sine, de aceea am ales să continuăm acest demers practic – între octombrie 2016 și aprilie 2017 vom încerca să aplicăm această strategie în cazul castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov). Ambele castele sunt într-o stare conservată în care degradarea este oprită, dar nici unul nu este funcțional în prezent, însă în ambele cazuri administratorii doresc să pregătească o investiție prin fonduri atrase pentru restaurare.

Activitățile care urmează să fie organizate până la sfârșitul lunii aprilie 2017 fac parte din proiectul „Castel în Transilvania – strategie și modele de dezvoltare”, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 454.950,74 RON.