Castel în Transilvania la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni, Asociaţia ARCHÉ și Grupul PONT au organizat împreună o dezbatere pe tema conservării și valorificării patrimoniului construit pe data de 24 martie 2016 la Muzeul Național Cotroceni.

Evenimentul a fost deschis de Cristina Verona Tobi, managerul Muzeului Național Cotroceni. „Este o mare problemă ceea ce se întâmplă în țară cu patrimoniul cultural construit și ține mult de noi să ne dăm seama de acesta și să creionăm o strategia pentru a salva aceste valori”.

András Farkas din partea Grupului PONT a prezentat proiectul Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare, totodată a vorbit și despre strategia realizată de organizație în cadrul acestui proiect. „De ce se ocupă un grup de tineri clujeni cu castelele transilvane? Acest demers a pornit în 2010, când noi ne-am propus să abordăm tema castelelor puțin mai diferit. Spre exemplu, când am organizat o competiție online între comunități locale care au adoptat castele, ne-am dat seama că oamenii sunt dispuși să facă ceva pentru aceste clădiri, să-și aloce timp liber pentru acest lucru. Deci se pot construi comunități în jurul acestor clădiri și mai ales în jurul lucrurilor reprezentate de acestea. Fiecare castel are o situație specială, dar pot exista și probleme, aspecte care pot fi tratate în mod general, și astfel se poate produce un impact mai mare. Pentru a crea un cadru strategic, ne-am folosit de oportunitatea oferită de granturile din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”. Am încercat să punem laolaltă bucățile de puzzle, astfel strategia a devenit un document care poate fi baza unor demersuri, proiecte concrete viitoare. Problema nu se va rezolva de noi sau de alții, acesta se va rezolva doar printr-o colaborare la scară largă, printr-o coaliție a organizațiilor și instituțiilor și o mișcare comunitară a oamenilor. Iar noi vom transmite acest mesaj de acum încolo publicului”.

 Din partea Asociației ARCHÉ Anamaria Sidonia Răvar a vorbit despre tururile culturale Castle Break pe care le organizează: „Ne-am dat seama că lumea nu participă la aceste tururi doar pentru a vedea o clădire și să facă o poză, ei vor să trăiască o experiență, să cunoască ceva nou”.

 În cadrul evenimentului au fost prezentate două exemple pozitive de valorificarea castelelor: castelul Daniel din Tălișoara și castelul Bánffy din Bonțida.

Attila Rácz, proprietarul și administratorul castelului Daniel din Tălișoara a povestit cum au decis cu soția lui să înființeze un hotel în castel: „În 2009 am decis să investim într-o clădire din secolul XVI., astfel am intrat într-o aventură. Deoarece eu și soția mea suntem economiști, am cerut ajutorul unui istoric de artă care ne-a condus pe tot parcursul drumului nostru, ar fi fost un dezastru dacă el nu ne-ar fi ajutat și am fi făcut totul după capul nostru, iar asta le sfătuiesc și următorilor proprietari de castele”.

Reprezentantul Fundației Transylvania Trust, Timea Berki a subliniat faptul că este nevoie de implicare din partea comunității, este nevoie de voluntari pentru a ocroti aceste clădiri. La castelul Bánffy din Bonțida se organizează în fiecare an o tabără pentru tineri arhitecți, aceștia participând efectiv la restaurarea unor părți ale castelului. „Finanțarea restaurării monumentelor istorice este tot mai restrânsă, statul ar trebui să ajute proprietarii de castele scutindu-le de impozite și taxe, și trebuie să avem o strategie de promovare la nivel național, trebuie să considerăm tema castelelor ca și un caz de importanță națională” – a concluzionat ea.

 Dezbaterea a abordat de asemenea tema educației culturale, sau a posibilităților de atragerii unor surse de finanțare precum și problemele în planificarea și gestionare acestora. Ca și o concluzie, participanții au fost de acord cu faptul că fără o funcție socio-economică a acestor clădiri revitalizate nu se poate discuta despre sustenabilitate pe termen mediu și lung.

 Proiectul Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare este finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 235.107,43 de RON.

 

Fotografii:

 

Muzeul Național Cotroceni, Asociaţia ARCHÉ și Grupul PONT au organizat împreună o dezbatere pe tema conservării și…

Posted by Castel în Transilvania on Saturday, 26 March 2016