• Construcția cetății a fost începută în 1623, zece ani după ce proprietarul cetății, Francisc Mikó de Hídvég (1585–1635) a devenit căpitan al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Caşin. Ferenc Mikó este o personalitate importantă a vieții politice din Transilvania din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost și supusul credincios al principelul Gabriel Bethlen, diplomat și cronicar.

  • După 1989, până nu demult, conacul s-a folosit drept sediu al companiei locale de alimentație cu gaz, apoi fiind amenajat ca și cămin de bătrâni. În prezent, clădirea este goală și a început să se deterioreze rapid, iar curtea frumoasă de odinioară a devenit neîngrijită.

  • Acest conac a fost locuită până la începutul anilor optzeci, apoi a început să se degradeze: în anul 2000, clădirea a devenit un pericol de viață, se inunda și mai multe grinzi s-au prăbușit, pereții s-au umplut de ciuperci.

  • Fațada principală a clădirii cu forma unei litere „E” este precedată de un portic deschis, cu arcade și cu fronton triunghiular, care azi se află într-o stare de ruină. Cele două frontoane ale rezalitului marginal au o formă trapezoidală și conțin trei ferestre de aerisire. Conacul are un acoperiș în două ape.

  • Conacul a fost construit în centrul terenulul, curtea sa a fost transformat într-un parc frumos la începutul secolului 20, dar după aceea a fost distrus aproape în totalitate după naționalizare. Restaurarea parcului a început din nou după 1970, și a fost terminată cu succes. La colțul din dreapta al casei există un copac de tei celebru, despre care se spune că a fost plantat în 1882, în prezența și în onoarea marelui scriitor maghiar, Jókai Mór.

  • Deasupra cornișei de streașină, pe frontonul clădirii, se află două guri de aerisire. Pe fațada dinspre curte se află un pridvor cu stâlpi de cărămidă și balustradă, flancat de câte o ușă care oferă accesul spre cămară.

  • Familia generalul Gyulay Ferenc I a primit în anul 1638 moșia din Mintia în cadou și în foarte scurt timp începe construirea castelului-reședință a familiei. Castelul s-a construit conform stilului renascentist, care a suferit ulterior anumite modificări comandate de către contele Gyulay Lajos, ultimul moștenitor al familiei.

  • Conform testamentului din 1599 al lui Kálnoky Bálint, în a doua jumătate a secolului al XVI-a, în locul castelului pe care o putem vedea azi stătea o casă de piatră, construcția căreia a fost comandată de către el și soția lui, Petki Anna. Casa s-a ruinat rapid, deoarece a fost atacată de voievodul Mihai. Clădirea probabil că nici nu a fost refăcută, deoarece din notarea lui Kálnoky István (III) din 1646, reiese că acolo exista o casă în ruine împrejurată cu un gard de piatră.