• Castelul a fost construit de baronul Fechtig-Fechtenberg, iar în 1858, a ajuns în posesia familiei Mocioni. Castelul este situat în mijlocul unui parc cu dimensiuni mari. Pe două fațade ale clădirii se observă câte o terasă, care este prevăzută cu blazonul familiei Mocioni.

  • Încă din Evul Mediu familia Bánffy poseda conacul în sat: fapt atestat prin mai multe documente din sec. XVI, dar clădirea cu plan în formă dreptunghiulară se poate vedea și pe harta primei ridicări topografice militare. Din cauza faptului că nu s-au păstrat informații arhivistice despre acest conac, soarta acestuia este necunoscută şi nu se poate preciza nici data exactă a construirii castelului de azi.

  • Atracția localității o reprezintă acest castel construit în 1834, în stil clasicist, al cărui proprietar era baronul Solymossy László, motiv pentru care castelul a fost denumit „castelul Solymossy”.

  • Castelul este o clădire cu un singur etaj, cu un acoperiș imens aflat pe fațada principală. Clădirea are o intrare cu arcade, decorată cu patru semi-coloane toscane, care poate fi accesată printr-un șir de scări simple. Ușa cu închidere semicirculară este flancată de ferestre mari, semicirculare. Deasupra porticului s-a construit un atic, probabil odinioară aici era amplasat blazonul familiei.

  • Accesul în castel s-a fortificat printr-un șanț de apărare. În 1617 apare menționat ca fiind castelul de vânătoare al lui Gabriel Bethlen. Castelul, cât și biserica aflată pe această proprietate, au fost renovate de principe, apoi în anul 1619 Gabriel Bethlen a donat castelul cancelarului său, Simon Pécsi.

  • Predecesorii familiei Csáky s-au stabilit în sat la sfârșitul secolului al 16-lea, când Báthory Zsigmond, principele Transilvaniei, a donat moșia lui Csáky István, comandantului oștirii Transilvaniei. El a început să construiască un castel în stil clasic în 1808. La vremea aceea acel castel era cea mai prestigioasă cladire din întreaga regiune.

  • Construcția cetății a fost începută în 1623, zece ani după ce proprietarul cetății, Francisc Mikó de Hídvég (1585–1635) a devenit căpitan al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Caşin. Ferenc Mikó este o personalitate importantă a vieții politice din Transilvania din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost și supusul credincios al principelul Gabriel Bethlen, diplomat și cronicar.

  • Conform tradiției populare, baroce, clădirea are un acoperiș înalt. Odinioară, domeniul găzduia mai multe clădiri agricole, astăzi păstrându-se doar grânarul. După naționalizare, în clădire a funcționat Consiliul Popular, astăzi fiind utilizat tot de către Primărie.