Cetatea Ciorii - Varjúvár, Stana

  • Codul din lista monumentelor:
  • -

Clădirea are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Caracteristica clădirii este faptul că arhitectul Kós Károly a proiectat fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic.

Localitatea, care datează din perioda dinastiei arpadiene și care azi este un sat care dispune de o populație mixtă de români și maghiari, se află în Țara Călatei, la nord-est de Huedin. Cu ocazia centenarului, la sud de sat, în aproprierea stației vechi de tren, s-a amenajat cartierul de lux, cu nenumărate vile frumoase. Dintre acestea, multe au fost proiectate de Kós Károly (1883-1977), cunoscutul arhitect, scriitor, etnograf și om politic.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în luna octombrie a anului 1944, locuitorii satului vecin, Nadășu, au jefuit întregul sat, astfel și cetatea Ciorii a lui Kós Károly. Tot în această perioadă s-a distrus și gospodăria construită tot de Kós Károly, aflată deasupra vilei, pe Dealul Melcilor, unde scriitorul își desfășura activitatea zilnică. În 1944, din cauza distrugerilor, Kós a fost nevoit să plece din Stana și nu s-a mai reîntors niciodată. Clădirea poartă amprenta caracteristică lui Kós Károly cu motivele arhitecturii populare. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite din lemn.

În prezent, clădirea este proprietatea unor persoane particulare, putând fi vizitată doar din exterior.

Cum ajungeți aici?

Cum ajungeți aici?Linkuri


PONT Group

Cluj-Napoca, Mărginașă street no. 42.
Fax: +4 0364 81 99 04
E-mail: office@pontgroup.org

Postal Mail:
O.P. 1 CP No. 473, Cluj-Napoca, Cluj County

Finanțatori