Castelul Tisza, Ghiorac
  • Codul din lista monumentelor:
  • BH-II-m-B-01153
  • Adresă:
  • comuna Ciumeghiu, sat Ghiorac, nr. 750
  • datare:
  • secolul al XIX-lea
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Castelul a fost construit în secolul al XIX-lea în stil eclectic, în mijlocul unui parc uriaş. Este o clădire în formă de L. În epoca sa de glorie, moşia a fost înconjurată de un parc întins de vânătoare. Constructorul a fost contele Kálmán Tisza, iar în anii 1900 proprietatea a devenit moşia centrală a familiei Tisza.

Ferma model înfiinţată aici a fost lichidată abia după naţionalizările de după 1945. În castel a funcţionat în timpul regimului comunist o bază sportivă, după ce a devenit centru de recuperare şi reabilitare pentru copii cu handicap.

Clădirea centrală are un mezanin şi o faţadă principală etajată, cu rezalite în formă de turn pe cele două lături şi cu lezene. La parter găsim câte o fereastră cu închidere dreaptă, iar la etaj câte două ferestre cu închidere dreaptă cu boiandrug. Cele două etaje sunt separate de un profil orizontal intermediar (brâu). Partea de mijloc e separată de socluri şi pilastre. Intrarea principală în castel se face pe o scară exterioară. Deasupra uşii cu geamuri se află o ferestră mai mică care este la acelaşi nivel cu ferestrele rezalitului lateral. La etaj sunt trei ferestre cu grile din fier forjat. Clădirea principală are o extensie laterală mai lungă, cu o rampă pe partea dreaptă a faţadei laterale. Arcada din faţă este încoronată cu un timpanon. Partea asta a fost transformată într-o verandă, ferestrele sunt identice cu cele de la rezalitul median. Ferestrele verandei cu geamuri sunt separate de pilaştri, clădirea din spatele verandei leagă ca un coridor clădirea principală cu anexele. Faţada laterală de stânga este articulată de rezalite. Faţada principală este dominată de partea clădirii în formă unui turn, iar faţada laterală de rezalite. Ferestrele conturate cu o arhivoltă sunt ornamentate cu boiandrug şi pervaz. În faţa rezalitului lateral a fost construit un portic, încheiat cu un timpan, pe care sunt şi două ferestre înguste. La subsolul clădirii se află o pivniţă.

Relaţii de proprietate: După lungi procese, Kálmán şi György Tisza au primit înapoi castelul.

 

Cum ajungeți aici?