Ne-am întâlnit, iar pe 11 decembrie ne vom întâlni din nou pentru a discuta despre castelele din Transilvania

Pe data de 17 august 2015, la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca Grupul PONT a organizat prima conferință și întâlnire publică în cadrul proiectului Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare. Scopul Grupului PONT prin acest eveniment a fost să lanseze un șir de dezbateri, discuții ce aduc o valoare adăugată activităților individuale și colective legate de castelele din Transilvania și pornesc un proces colaborativ intersectorial. La conferință au participat mai mult de 70 de proprietari de castele, administratori de castele, experți și civili.

 

Organizatorii au anunțat deja data următoarei conferințe, care va fi organizată pe data de 11 decembrie 2015.

 

“Grupul PONT nu este o organizație specializată în patrimoniul cultural construit sau restaurare. Nu este o unitate turistică, nu se ocupă cu digitalizare sau cu rezervarea imobilelor; în toate domeniile menționate există organizații specializate în Transilvania, în România, iar acestea ne pot oferi experți în aceste domenii. Echipa noastră consideră situația castelelor din Transilvania ca fiind de natură istorico-culturală, economică, turistică sau socială, și credem că printr-o abordare care se extinde peste aceste ramuri, sectoare și domenii se poate atinge obiectivul de a oferi ajutor în găsirea unor soluții durabile în ceea ce privește viitorul acestor castele, respectiv dorim să ne asigurăm de mobilizarea unor surse semnificative.” – a deschis conferința András Farkas, membru fondator al Grupului PONT.

 

 

 

Csilla Hegedüs, vicepreședinte executiv UDMR pentru cultură și fost ministru al Culturii ne-a încurajat spre îndrăzneală în ceea ce privește restaurarea castelelor. “Nu trebuie să ne fie teamă în implementarea unor soluții inovative în exploatarea monumentelor, deoarece sarcina noastră este exact aceea pe care ne-o angajăm, aceasta însemnând moștenirea unor valori de către copiii noștri, crearea unor noi locuri de muncă, iar datorită calității de cauză comunitară, acest subiect amplifică sentimentul de solidaritate națională. Ne-am confruntat cu multe critici referitoare la organizarea festivalului Electric Castle în incinta castelului Bánffy. Au fost multe temeri legate de starea în care ar putea ajunge castelul, o stare asemănătoare celei din anii ’90: se va prăbuși. Astăzi peste 120 de mii de tineri între 19 și 30 de ani vorbesc despre castelul cu origini maghiare din Transilvania, care îi întâmpină cu porțile deschise – ce poate fi acest fenomen dacă nu exploatarea și moștenirea valorilor noastre?”

 

Farkas Bánffy a abordat discuția din punctul de vedere al moștenitorului: conform celor spuse, există unele părți private în castele, spații în care tot timpul a trăit cineva, iar acest lucru nu trebuie să se schimbe nici astăzi, nu trebuie neapărat să se deschidă fiecare castel spre publicul larg. Povestind despre copilăria sa, și-a amintit: “Discuțiile despre sustenabilitatea castelelor erau unele de actualitate deja în acea perioadă. Familia noastră îi este recunoscătoare sferei civile pentru munca depusă în acest sens.”

 

 “Acum șapte ani împreună cu soția mea am cumpărat castelul Daniel din Tălișoara, o decizie pe care nu am regretat-o pentru nici un moment. Renovarea castelului a fost o experiență deosebită, dar provocarea este să atragem turiști într-o localitate ascunsă. Aici ne pot ajuta experții de turism și de marketing” – a povestit Attila Rácz, proprietarul castelului Daniel din Tălișoara.

 

 

La conferință 8 experți au vorbit despre conservarea patrimoniului cultural din 6 puncte de vedere diferite.

Dr. Dorottya Makay, expert în protejarea patrimoniului cultural construit: Renovarea, restaurarea castelelor

Dr. Attila Weisz, lector universitar – Universitatea de Arte și Desing Cluj-Napoca; Dr. Bea Bordás, istoric de artă: Cultul modern al castelelor

Dr. Endre Kentelky, lector universitar – Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu Mureș – Departamentul de Horticultură și Peisagistică; Imola Henning, asistent universitar – Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu Mureș – Departamentul de Horticultură și Peisagistică: Revitalizarea grădinilor de castelele

Szabolcs Boda, economic, Asociația Elő Erdély: Turism

Szabolcs Ilyés, economic, RegioConsult: Dezvoltarea regiunii

Dr. Emőd Veress, conferențiar universitar, Universitatea Sapientia, Facultatea de Drept: Castele în labirintul sistemului judiciar

 

La discuțiile în grupuri participanții conferinței au vorbit despre probleme concrete, iar împreună cu experții prezenți au încercat să găsească soluții pentru aceste probleme.

 

Proiectul are trei scopuri deosebit de importante, iar pentru atingerea acestora este necesar să cunoaștem problemele proprietarilor și administratorilor de castele:

·         elaborarea unui profil strategic al castelelor și conacelor din Transilvania, crearea unei strategii pe termen mediu, elemente-cheie ale succesului și inițiative cheie pentru lansarea unei valorificări integrate prin soluții generale la nivel de rețea și soluții ce pot fi adaptate la fiecare castel în parte,

 

 

 

·         crearea unei metodologii modulare pe baza unor criterii și indicatori bine stabilite, ce devine disponibil pentru oricare proprietar sau administrator de castel și pe baza căruia se pot elabora ulterior planuri operaționale de valorificare economică și/sau socială a fiecărui castel într-un mod sustenabil,

 

·         crearea unei rețele de experți din domenii ce au legătură cu valorificarea castelelor din Transilvania (juridic, arhitectură, marketing, design, dezvoltare locală și regională, management, atragere de resurse private, publice și comunitare, amenajare interioară, grădinărit și amenajare parcuri, etc).

 

În cele ce urmează, membri Grupului PONT vor vizita 300 de castele și conace pentru a evalua situația lor actuală și pentru crearea profilului acestora. Pe lângă acesta Grupul PONT va lucra pe lărgirea rețelei de experți și pe metodologia modulară ca acestea să fie prezentate și dezbătute la conferința din decembrie.

 

Conferința s-a desfășurat în limba română și în limba maghiară.

Conferința a fost organizată în cadrul celei de a șasea ediții ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

 

Proiectul Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare este finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mechanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 235.107,43 de RON.