Finanțare complementară pentru punerea în aplicare a Strategiei „Castel în Transilvania”

Ca urmare a unei finanțări complementare a proiectului Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare derulat de Grupul PONT, se vor realiza planurile de afaceri pentru castelele Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov).

Grupul PONT a lansat un proces strategic de anvergură în martie 2015 prin proiectul „Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare”. Ca un rezultat al acestui demers, în iunie 2016 s-a realizat Strategia Castel în Transilvania, un document care oferă modele și soluții sustenabile de dezvoltare pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania. Implementarea strategiei este la fel de importantă ca realizarea documentului în sine, de aceea am ales să continuăm acest demers practic – între octombrie 2016 și aprilie 2017 vom încerca să aplicăm această strategie în cazul castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov). Ambele castele sunt într-o stare conservată în care degradarea este oprită, dar nici unul nu este funcțional în prezent, însă în ambele cazuri administratorii doresc să pregătească o investiție prin fonduri atrase pentru restaurare. Pentru acest proiect ambii administratori ai castelelor și-au dat acordul, și implicit vor participa în procesul de implementare.

Activitățile proiectului vor fi următoarele:

Realizarea analizei preliminare
Această analiză preliminară va trece în revistă situația curentă atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere al percepției comunitare. Această analiză va fi realizată mai ales pe baza unor discuții și întrevederi personale cu factori interesați la nivel local.

Tabăra multidisciplinară CASTEL FORMULA
Tabăra se bazează pe un model elaborat inițial de Design Terminal din Ungaria, un centru de industrii creative și antreprenoriat. Modelul a fost testat și implementat și în România de către Grupul PONT în cadrul taberei „FORMULA”, unde s-au creat soluții concrete pentru castelul din Gilău. Tabăra „CASTEL FORMULA” va rezulta în soluții concrete propuse și prezentate de echipe pentru revitalizarea castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov).

Întâlniri cu comunitatea locală
Aceste întâlniri vor oferi prilejul de a prezenta pe de o parte soluțiile elaborate în tabăra „CASTEL FORMULA”, iar pe de altă parte de a afla raportarea comunității locale față de castelele aflate în zonă, și eventual ideile și propunerile venite din partea comunității. Această activitate este vitală pentru elaborarea unui plan de afaceri care se conectează și la nevoile comunității locale.

Realizarea planurilor de afaceri pentru castele din Vârghiș și Racoș
Planurile de afaceri vor fi realizate folosind un set de instrumente și de metode de business care se bazează pe soluții de visual thinking. Se va folosi ca și model de bază soluția larg răspândită denumită „Business Model Canvas”, model ce oferă un cadru simplu și eficient pentru orice soluție de business.

Publicația „Castel în Transilvania – modele de dezvoltare: Vârghiș și Racoș”
Acest material va prezenta modelele și soluțiile dezvoltate pentru cele două castele cu ocazia taberei interdisciplinare „CASTEL FORMULA”, precum și a metodologiei urmărite pe parcursul derulării activităților suplimentare.

Conferința „Castel în Transilvania – modele de dezvoltare: Vârghiș și Racoș”
La eveniment vor fi invitați atât factori interesați, experți, precum și tinerii care au participat la tabăra interdisciplinară „CASTEL FORMULA” cât și publicul interesat de subiect. Evenimentul va fi deschis publicului.

 

Proiectul „Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare” este finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 340.782,43 RON, din care finanțarea complementară fiind de 105.675 RON.