Conacul Pótsa, Petriceni
  • Codul din lista monumentelor:
  • CV-II-m-B-13254
  • Adresă:
  • PETRICENI nr. 293
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

În urma unei căsătorii, familia Pótsa din Hătuica a ajuns în Petriceni, unde și-au construit conacul prin extinderea unui conac mai vechi, posibil din vremea familiei Rápolti. Conform legendei, în anul 1825 familia Pótsa a jucat un rol important în reconstruirea bisericii din sat. Cel mai renumit membru al familiei, Pótsa József (1836-1903), a fost comitele suprem al Comitatului Trei Scaune în perioada 1877-1903.

Monumentul funerar al lui Pótsa Gyula, decedat în 1905, se află în colțul vechiului cimitir. După prima conflagrație mondială, conacul a fost cumpărat de familia Fejér. Conacul s-a cumpărat în rate de la Pótsa Klára. Descendenții acesteia sunt proprietarii actuali ai conacului, dintre care Bali András și soția sa, născută Fejér, au realizat schimbări majore la aripa clădirii utilizată de ei. Ca rezultat, clădirea de azi poate doar sugera aspectul armonios al conacului anterior.

Conacul construit din piatră și cărămidă, situat la sud-est are un subsol. În locul pridvorului care preceda intrarea principală în clădirea dreptunghiulară cu acoperiș tip piramidă, s-a construit aripa mare a clădirii. La partea din spate i s-a anexat o clădire anexă, mai mică, iar pe partea nord-estică se observă intrarea veche, cu fronton în stil baroc, care duce spre pod. Planimetria clădirii constă din șase segmente, iar camera nord-vestică este boltită. O atenție deosebită trebuie acordată structurii de acoperiș, care s-a păstrat în forma sa originală. Pe vremuri, spațiul podului, acoperit cu piatră se utiliza pentru depozitarea cerealelor. Pe ușa de la pod se observă și azi înscrierile numerelor de saci de cereale care au fost aduse și duse în/din pod.

Cum ajungeți aici?