Conacul Klobusiczky, Gurasada
  • Codul din lista monumentelor:
  • HD-II-a-B-03324
  • Adresă:
  • Gurasada
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • Proprietate publică

Clădirea dreptunghiulară, cu un singur nivel își datorează unicitatea unui balcon cu stâlpi, situat pe trei părți ale clădirii, din care, parcul poate fi admirat în orice anotimp.

Familia Klobusiczky, familie aristocrată originară din regiunea „Felvidék” provine din localitatea Klobusic, comitatul Trencsén (Slovacia de azi). În secolul al XIX-lea Gurasada se afla în proprietatea familiei Benedikty din Benesat, apoi la afârșitul acestui secol, respectiv la începutul secolului al XX-lea a intrat în posesia familiei Klobusiczky. Castelul și domeniul din localitate este legată de numele celor două familii nobiliare. Ultimul proprietar al localității era Benedikty Lajos. După moartea acestuia proprietatea a intrat în posesia fiicei sale, Alexandrine, care în 1898 s-a căsătorit cu Klobusiczky Andor, astfel moșia a trecut în posesia familiei Klobusiczky. În lipsa literaturii de specialitate, nu se știe exact care dintre clădirile de pe moșie s-au construit în timpul lui Benedikt și care s-au construit la comanda lui Klobusiczky.

Tocmai datorită acestui balcon, în ciuda suprafeței totale de aproximativ 30x15 metri, suprafața locuibilă nu este prea mare, dar și așa, sala mare depășește 40 de m2. Cele trei fațade sunt împărțite egal pe cele 20 de coloane, și în afară de ferestrele colorate ale pridvorului, castelul nu și-a păstrat nici un ornament remarcabil. Urnele care decorau stâlpii de poartă au dispărut în ultimii ani.

După naționalizare, clădirea s-a folosit de Minsiterul Agriculturii ca și stație de reproducție rase, astfel azi se află într-o stare relativ bună, nu ca clădirile anexe cărora li s-a prăbușit și acoperișul. Până acum, nimeni nu a solicitat restituirea castelului și a parcului dendrologic.

Cum ajungeți aici?