Cetatea Ciorii - Varjúvár, Stana
  • Codul din lista monumentelor:
  • -
  • datare:

Clădirea are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Caracteristica clădirii este faptul că arhitectul Kós Károly a proiectat fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic.

Localitatea, care datează din perioda dinastiei arpadiene și care azi este un sat care dispune de o populație mixtă de români și maghiari, se află în Țara Călatei, la nord-est de Huedin. Cu ocazia centenarului, la sud de sat, în aproprierea stației vechi de tren, s-a amenajat cartierul de lux, cu nenumărate vile frumoase. Dintre acestea, multe au fost proiectate de Kós Károly (1883-1977), cunoscutul arhitect, scriitor, etnograf și om politic.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în luna octombrie a anului 1944, locuitorii satului vecin, Nadășu, au jefuit întregul sat, astfel și cetatea Ciorii a lui Kós Károly. Tot în această perioadă s-a distrus și gospodăria construită tot de Kós Károly, aflată deasupra vilei, pe Dealul Melcilor, unde scriitorul își desfășura activitatea zilnică. În 1944, din cauza distrugerilor, Kós a fost nevoit să plece din Stana și nu s-a mai reîntors niciodată. Clădirea poartă amprenta caracteristică lui Kós Károly cu motivele arhitecturii populare. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite din lemn.

În prezent, clădirea este proprietatea unor persoane particulare, putând fi vizitată doar din exterior.

Cum ajungeți aici?