Castelul Wesselényi, Hodod
  • Codul din lista monumentelor:
  • SM-II-a-B-05313
  • Adresă:
  • Hodod
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Castelul în stil baroc, din Hodod, se află în centrul satului, lângă drumul național care străbate localitatea. Clădirea are o formă în plan dreptunghiulară și fațada principală spre curte. Fațada dinspre stradă este precedată de o grădină cu flori.

În timp ce modificarea, modernizarea clădirilor vechi se identifică cu lucrările efectuate la începutul secolului, în a doua jumătate a secolului au apărut mai multe castele și conace în stil baroc. Dintre acestea, castelul din Hodod se consideră una dintre cele mai vechi. Din fericire, arhiva familiei Wesselényi conține aproape toate actele cu privire la construcția castelului, astfel există posibilitatea de urmări procesul lucrărilor, cât și de a determina identitatea constructorilor implicați în clădirea acestui edificiu.

Lângă intrarea care permite accesul spre curte se poate observa pe câte un postament înalt, două vaze realizate în stil baroc (perioada târzie). Fațada principală în 9 axe, situată la nord, este  determinată de două rezalite de colț cu 1 axă și un rezalit central cu 3 axe, cât și de intrarea aflată în axul central. Ferestrele asemănătoare se despart de lezene fără capitel și bază. Partea centrală este precedată de un portic cu arcade, sprijinită pe patru coloane cu lezene fără capitel și bază. Dintre cele trei arcade ale porticului, primul și al treilea este prevăzut cu o balustradă solidă. Fațada centrală, cea cu vedere spre stradă, are de asemenea 9 axe. Această fațadă este accentuată de două rezalite de colț cu 1 axă și un rezalit central cu 3 axe, cu forma în plan semicirculară. Cele două arcade marginale servesc ca și intrare, în fața acestora aflându-se câte 3 scări. Colțurile rotunjite ale clădirii sunt prevăzute cu lezene. Sub acoperiș se extinde o streașină. Amenajarea interioară a castelului s-a păstrat în starea originală. Încăperile sunt aliniate câte două sau cât trei, una după alta. Camerele intime, cu o atmosferă mirifică conțin boltă mănăstirească, cu cornișă simplă. Sala ovală de ceremonii este închisă de o cupolă cu decorații de stucătură. În sala mare și în hol se observă câte un șemineu sculptat. Panourile ușilor și oglinzile au chenare în stil baroc (perioada târzie). Acoperișul înalt, tip mansardă, din ardezie gri este împărțit în mai multe secțiuni. Vârfurile acoperișului sunt decorate cu ornamente în stil „XVI. Lajos”.

Pe viitor, castelul din Hodod nu a avut un impact major asupra arhitecturii castelelor, motiv pentru care nu se prea mai găsesc castele asemănătoare. Cu toate acestea, datorită activităților constructorilor, respectiv concluziile generale care se pot trage din istoricul clădirii, castelul a avut un rol important în istoria castelelor baroc transilvănene. În acest castel a funcționat sediul Primăriei, apoi o școală și o bibliotecă, iar în prezent clădirea este proprietate privată.

Cum ajungeți aici?