Castelul Teleki, Luna de Jos
  • Codul din lista monumentelor:
  • CJ-II-a-B-07692
  • Adresă:
  • LUNA DE JOS nr. 17
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate privată

Clădirea castelului datează din secolul al XVIII-lea, dar luând în considerare modificările efectuate și nenumăratele reconstruiri, se poate spune că această clădire s-a format cu mult mai târziu.

În anul 1616 familia Haller a preluat domeniile familiei Kendy. După șaptezeci de ani, în urma unei dispute diplomatice au pierdut domeniul. Pe atunci Haller János a fost condamnat la moarte fiindcă ar fi adus jignire la adresa împăratului, astfel tatăl acestuia, dorind să-l scape de condamnare, a cerut ajutorul lui Teleki Mihály, cancelar al Transilvaniei. Haller a fost achitat, iar în schimbul ajutorului, Teleki Mihály a primit domeniul din Luna de Jos. Al zecelea copil al lui Teleki Mihály, Teleki Pál, care a început construcția castelului, a fost un susținător al lui Rákóczi Ferenc al II-lea în războiul curuților, motiv pentru care armata imperială a distrus castelul de-abia construit. Din castel s-a mai păstrat doar un turn de 35 de metri, care poate fi văzut și astăzi.

În 1935, contele Teleki (VI) Ádám a vândut castelul profesorului dr. Gyergyay Albert, dar clădirea îi plăcea atât de mult reprezentantului Partidului Liberal, Augustin Prodea, încât acesta, prin modificarea Legii privind reforma agrară, a reușit să-și atingă scopul și jumătate moșiei a devenit proprietatea Cooperativei Agricole, care apoi i-a vândut această parte. În anul 1938, Gyergyay Albert a renunțat la jumătatea lui și și-a vândut proprietatea lui Augustin Prodea. După schimbarea regimului, gospodăria model, creată de legendara familie Teleki, a fost cumpărată de localnicul Alexandru Biris.

Cum ajungeți aici?