Castelul Mikes, Dobric
  • Codul din lista monumentelor:
  • BN-II-m-B-01646
  • Adresă:
  • Dobric nr. 41
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietatea bisericii

Moștenitoarele au donat clădirea castelului Metropoliei Ortodoxe, astfel din 1993 în incinta castelului funcționează o mănăstire. Cu „ajutorul” Bisericii, clădirea și-a pierdut mult din caracterul său original.

Cunoaștem istoria, conform căreia în anul 1848, revoluționarii români, sub conducerea lui Mihalas și Moldovan, cu sprijinul armatei imperiale, au atacat castelul. Când Garda Națională Dej, sub conducerea contelui Kornis Gábor, au ajuns la fața locului, au găsit curtea nobiliară complet jefuită și devastată. Garda națională a găsit în sat, multe părți de mobilă luate din castel, astfel, drept răzbunare au ars aproape tot satul. Pe atunci castelul îi aparținea lui Mikes (IV.) Benedek, care în acele zile a pățit la fel și cu proprietățile sale din Ocna Mureșului. Benedek a refăcut castelul, iar când fata sa, Etelka s-a căsătorit cu Bornemissza (I.) Károly, castelul era deja restaurat. În anul 1900 castelul a ars, iar lucrările de reconstrucție efectuate de Károly au durat doi ani. După moartea sa, în 1911, proprietatea de 1600 de acri din Dobric a trecut pe numele fostului ginere (deoarece, fiica lui, Eszter a decedat), Barcsay (VI.) Tamás, de la care, în ultimii ani al războiului, castelul a fost cumpărat de avocatul dr. Aurel Milea. În timpul naționalizării, castelul a fost confiscat și luat din proprietatea avocatului.

După 1949, în castel a funcționat o școală, o bibliotecă, un cabinet medical și un cinema. După schimbarea regimului, fetele lui Milea,  Zoe Constantinescu și Carmen Hortensia Mureșan au solicitat restituirea proprietății, din care au primit 300 de hectare de pădure și 60 de hectare de teren arabil, iar pentru restul de 20 de hectare, pe care se află satul de azi, au primit o compensație.

Cum ajungeți aici?