Castelul Haller, Hoghiz
  • Codul din lista monumentelor:
  • BV-II-m-B-11717
  • Adresă:
  • Hoghiz nr. 75
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • Proprietate publică

 În 2009, Haller László a redobândit castelul și apoi l-a vândut Consiliului Local. În prezent, în castel funcționează o școală.

În mijlocul secolului al XVII-lea, după ce o perioadă lungă de timp a fost proprietatea familiei Sükösd, în urma unor circumstanțe necunoscute, domeniul Hoghiz a intrat în posesia Trezoreriei. În anul 1667, principele Mihai Apafi I a donat moșia lui Borsai Nagy Tamás. De-a lungul timpului Borsai i-a adus prestigiu familiei sale, astfel în anul 1684, fiica sa, Borbála s-a căsătorit cu Bethlen (I) Sámuel (1663-1708). În urma acestei căsătorii, moșia a trecut în posesia familiei Bethlen. Căsătoria lor a rezultat opt copii, printre care și Bethlen Kata, astfel familia s-a mai păstrat o lungă perioadă de timp. După ce Borsai Nagy Borbála a devenit văduvă în 1708, ea s-a căsătorit cu președintele Gubiernului Haller (III) István, care a decedat în anul 1710. În anul 1716 moșia din Hoghiz a intrat în posesia contesei Bethlen Kata (1700-1759). În următoarele deceniile, acest castel a devenit locul favorit al contesei.

În timpul celor două Războaie Mondiale, castelul a fost cumpărat de familia Ugrai, familie care este și azi proprietarul castelului. Data construcției casei aristocratice mai mici este incertă, însă se presupune că este mai nouă decât castelul cu turn de colț. Legenda spune că acesta s-a construit de Bethlen Kata, astfel ridicarea acesteia se poate stabili la începutul secolului al XVIII-lea, dar această lucrare de construcție nu este consemnată nici în autobiografie, nici în corespondențe. Pe baza cărților poștale se poate stabili că acum o sută de ani, fațada principală dinspre curte era precedată de un pridvor. Acest pridvor nu s-a păstrat.

Cum ajungeți aici?