Castelul Csekonics, Jimbolia
  • Codul din lista monumentelor:
  • TM-II-m-B-06243
  • Adresă:
  • Jimbolia, str. Tudor Vladimirescu nr. 81

În 1937, din cauza unor dificultăți economice, familia Csekonics a demolat castelul proiectat de arhitectul Ybl Miklós .

„Aici, pe domeniul cel mai dezvoltat al Monarhiei de odinioară, pe moșia din Jimbolia, care, la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XX-lea, a suferit o transformare de amploare, s-au păstrat numeroase clădiri valoroase. Clădirile îndeplineau diferite funcții, având scop rezidențial, economic, industrial sau religios, erau construite din materii diferite, aveau stiluri arhitecturale diferite, și totuși formau o unitate, în care toate lucrau perfect împreună.” - traducere liberă după SZILáGYI Mária: Moștenire uitată – Patrimoniul construit al familiei Csekonics din Jimbolia, Anica 2014.

Despre castelul original Fekete J. Csaba a menționat următoarele: „În grădina castelului din Jimbolia, clădirii principale îi aparțin clădiri anexe (bucătăria mare, garajul/grajdul). Intrarea principală a castelului era accesibil prin intrarea de carosabil, iar un șir de scări, relativ înguste, duceau spre holul de la parter, cu două nivele, dotat cu galerie. Lângă intrarea principală se deschidea camera ucenicului. Din hol, în tractul grădinii, din direcția sosirii, se putea accesa sala de mese, sala de servire și salonul mare al contesei. Pe cealaltă parte a acestei din urmă se continua cu suita contesei Cziráky Konstancia, lângă care, suita contelui Csekonics Endre, care se putea accesa și direct prin hol. Cele două suite erau paralele, încăperile nu comunicau direct, între ele extinzându-se un coridor de serviciu, intern. Suita contesei se lega de sălile de oaspeți prin salonul mic (boudoir). În continuarea salonului mic se afla dormitorul doamnei, lângă care se situa baia și vestiarul boltit (toilette);prin construcția unui closette ascuns. Apoi, șirul de încăperi era încheiat prin camera de copii. În suita contelui, după salonul contelui- menționat anterior- a urmat camera de lucru, din care, printr-un hol se putea accesa dormitorul lui Csekonics Endre. Din hol se mai deschidea și un mic spațiu-closette. Dormitorul contelui era legat direct cu camera majordomului, respectiv cu coridorul de serviciu, intern. Din coridorul de serviciu, intern, în continuarea suitei de femei, se deschidea camera servitoarei. În fața acesteia se afla o bucătărie de cafea, în spatele căreia se extindea garderoba. Încăperea closette care se accesa din hol, era menită pentru servitorii casei. Etajul se accesa prin scara laterală care se deschidea din coridorul de serviciu, sau prin scara principală din hol.” - traducere liberă după Fekete J. Csaba: Un Gând, două castele: ZSOMBOLYA-CSITó, ó-KíGYóS.

Cum ajungeți aici?