Castelul Bornemissza, Gurghiu
  • Codul din lista monumentelor:
  • MS-II-a-A-15692
  • Adresă:
  • comuna Gurghiu, sat Gurghiu, str. Eroilor, nr. 2
  • datare:
  • Formă de proprietate:
  • proprietate publică

Castelul a fost ridicat în mai multe etape, prima clădire a fost construită de către principele Rákóczi György I, care venea deseori aici la vânătoare. Prin construirea în anul 1970 a unei clădiri noi pentru şcoala silvică, castelul a devenit Muzeu de vânătoare, muzeu în care sunt expuse și trofeele lui Teleki Sámuel, dar și o blibliotecă și un depozit. Castelul se află în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

În anul 1662 aici s-a ținut și Dieta, după care timp de mai mulți ani nimeni nu locuia în castel. Între anii 1718 și 1734, Bornemissza János  a comandat terminarea castelului și reamenajarea lui în stil baroc folosind materialele de le ruinele cetății din deal. S-a adăugat și o capelă și un turn cu ceas (turnul capelei datează din anul 1867). În noiembrie 1848 clădirea a fost distrusă de către țăranii din satele vecine, dar a fost reabilitată în anul 1855 de către familia Bornemissza. În anul 1881 principele Rudolf József a reamenajat și a transformat castelul în castel de vânătoare, iar granariul de pe lângă castel era transformat în casă de oaspeți. Mansarda și veranda de la fațadă datează tot din această perioadă (stâlpii verandei au fost schimbate în stâlpi de lemn în anii 1930). S-au organizat numeroase evenimente de vânătoare în acest castel, iar după sinuciderea moștenitorului, în anul 1893, când castelul a devenit o şcoală cu 30-50 de elevi, care pregătea specialişti în pădurărit şi cu profil cinegetic. Prin construirea în anul 1970 a unei clădiri noi pentru şcoala silvică, castelul a devenit Muzeu de vânătoare, muzeu în care sunt expuse și trofeele lui Teleki Sámuel, dar și o blibliotecă și un depozit.

Antecesorul parcului dendrologic cu specii de arbori autohtone, dar și exotice a fost înființat de către Rákóczi György I. În anii 1820-1830, Bornemissza Lipót era cel care a comandat transformarea parcului în parc englez. Pe o arie de 10 hectare există mai mult de 350 de specii de plante, dintre care 130 de copaci și plante exotice.

Formă de proprietate: castelul se află în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

 

Cum ajungeți aici?